kwekerij G. Meijer

Ziekten in rozen

Roos_sterroetdauw_(Diplocarpon_rosae)_bij_Z%C3%A9phirine_Drouin.jpg

Ziekten in rozen bestaan voornamelijk uit enkele soorten schimmels. Deze schimmels kunnen zich in de volgende vormen openbaren. 

- Als zwarte vlekken op de bladeren,de vlekken beginnen onder in de plant en breiden zich naar boven en over buurrozen uit waarna bladval optreedt,Dit verschijnsel heet sterroetdauw. 

- Witte poederachtige aanslag op de bladeren en knoppen,vooral op de jonge loten, uiteindelijk verschrompelen de bladeren en knoppen.Dit heet meeldauw. 

- Bruine stippels op onder en bovenzijde van de bladeren,deze verspreiden zich over de plant waarna bladval optreedt.Dit heet roest. 

De eerste twee komen vrij algemeen voor en zijn niet onoverkomelijk voor de plant,doch hij wordt er niet echt mooier op. De laatste ziekte is echter ernstiger maar komt gelukkig veel minder voor. 
Als oorzaak van deze schimmels spelen verschillende factoren mee,ik noem ze even. 

- Minder ideale groeiomstandigheden: 

- Erfelijke belasting van de varieeteit: 

U ziet dus eigenlijk wel waar op gelet moet worden,een roos waarbij geen of minder ernstig ziekte in de genen zit die onder optimale omstandigheden groeit zal niet ziek worden. 
Dat klink gemakkelijker dan het is. Welke roos heeft gezonde voorouders? Wat zijn ideale groeiomstandigheden? 
Rozen die in zoveel mogelijk rechte lijn afstammen van onze inheemse wilde rozen zijn het gezondst in ons land. Elke roos houdt van zon, luchtcirculatie door de bladeren,weinig concurrentie, een voedzame bodem en een gelijkmatige watervoorziening. 
Gelukkig zijn er ook vele soorten prachtige rozen die ook onder minder goede omstandigheden vrijwel of geheel ziektevrij blijven,er zijn er teveel om ze hier nader te noemen,maar ga kijken in een rosarium in Augustus of September,die dan nog ziektevrij zijn, dat zijn de beste. 
U kan natuurlijk ook bij mij op de kwekerij langskomen dan kan ik U nog veel meer vertellen. 

Met vriendelijke tuingroeten, 
Piet Veldhuis