kwekerij G. Meijer

Rozen

Mooie-rozen-achtergronden-leuke-roos-wallpapers-40.jpg

Het geslacht Rosa is een van de meest veelzijdige planten in onze tuinen. Je kan er hele vakken mee beplanten,maar ook als accent in een border,een gevel mee bekleden,over een schutting draperen, zelfs een lelijke schuur mee bedekken, of een boom mee versieren. 

En dit zijn slechts enkele van de toepassingen van de roos. Van alle planten in onze tuinen geeft de roos ons vaak de meeste bloemen, in vele kleuren,met vaak een heerlijke geur, over de langste periode. Al met al een ideale plant zou je zeggen. Toch word ik vaak op mijn werk geconfronteerd met een soort van angst voor rozen,waarom eigenlijk? 
Nou, ze zijn vaak ziek, ze zitten vol met luizen en ander ongedierte, ze stikken van de doornen,ze moeten gesnoeid worden en ik weet niet hoe,ze zijn duur,ze vragen veel onderhoud,er zijn zoveel soorten en welke moet ik nu kopen. 
Dit zijn maar enkele bezwaren die aangevoerd worden door tuiniers die het eigenlijk niet aandurven om rozen te planten. Zonde eigenlijk,dat al die mensen het zichzelf ontzeggen om rozen in volle bloei in hun tuin te hebben staan. Vooral omdat al deze bezwaren eigenlijk niet waar zijn of voorkomen kunnen worden. 
Wel is het zo dat rozen gezien de bloeiprestaties die ze moeten verrichten meer eisen stellen aan de groeiomstandigheden dan de gemiddelde plant. Een topsporter loopt nou eenmaal ook niet op alleen water en brood. Het lijkt mij zinvol om al de genoemde bezwaren eens nader te belichten. Maar misschien is dat iets voor volgende keer. 

Met vriendelijke Tuingroeten, 
Piet Veldhuis