kwekerij G. Meijer

Het kiezen van klimrozen

Compassion 2000.jpg

Eigenlijk is de naam klimrozen fout gekozen want een roos zal uit zichzelf nooit klimmen zoals een clematis of bijvoorbeeld blauwe regen dat wel doet. De naam leiroos van het werkwoord "geleiden" is meer op zijn plaats, U dient namelijk de roos zelf op te binden op een daartoe geeigende voorziening. 

Dit kan zijn bijvoorbeeld,horizontale bedrading,gespannen op een muur, een vrijstaande hekvormige of piramidale open konstruktie (trellis of obelisk). Maar ook een boom,pergola of schutting. De keuze van het soort klimroos heeft direct te maken met de voorziening en standplaats waar de roos geplaatst wordt. Wat maakt een roos nu een klimroos? 
Wel,allereerst de groeikracht van de roos,een klimroos heeft veel meer groeikracht dan een struikroos,dit heeft weer direct met de afstamming van de soort te maken. Er zijn verschillende soorten mogelijk met elk weer specifieke kenmerken,die juist bij de verschillende toepassingen optimaal tot hun recht komen. 
U merkt wel om tot een juiste keuze te komen is advies van een kenner wel op zijn plaats.Ik zal nu een paar van de belangrijkste groepen noemen en beschrijven: 

Allereerst de zgn. ramblers,deze hebben een zeer grote groeikracht,kunnen dus zeer groot worden in vrij korte tijd( 8 mtr. in 3 a 5 jaar is mogelijk) en zijn dus vrij moeilijk te snoeien vooral indien dit een paar jaar nagelaten wordt. Ramblers bloeien slechts 1 keer maar dan wel overvloedig,zijn vaak geurend 
Goede keuzes hierin zijn: 

ALBERTINE: rose, grootbloemig, geurend 
ALBERIC BARBIER: wit, grootbloemig, geurend 
PAUL TRANSON: oranje, grootbloemig, geurend 
SEAGULL: wit, kleinbloemig, geurend 
PAULS HIMALAYAN MUSK RAMBLER: rose, kleinbloemig. 

Als 2e noem ik de moderne doorbloeiende klimroos,deze is vrij algemeen toepasbaar heeft over het algemeen een vrij stijve opgaande groei, grootbloemig, vrij algemeen verkrijgbaar,dus ziet U bijna overal. 

COMPASSION: oranje/rose, geurend 
SYMPATHIE: rood, geurend 
PENNY LANE: beige, geurend 
WESTERLAND: oranje, geurend 
PUERTA DEL SOL: goudgeel, geurend 
NEW DAWN: rose 
BANTRY BA: rose 
GOLDEN SHOWERS: geel 

Dit zijn de meest bekende soorten klimrozen,er zijn echter ook groepen klimrozen die minder bekend zijn omdat ze ouder zijn,wellicht moeilijker verkrijgbaar,maar toch van dezelfde kwaliteit of misschien zelfs wel beter,deze geuren in ieder geval beter. 
De Bourbonrozen zoals bijvoorbeeld: 

MME ISAAC PEREIRE: rose,prachtige roos 
HONORINE DE BRABANT: wit/rose, gestreept 
ZEPHIRINE DROUHIN: rose, ideaal op een rozenboog. 

De Noisette rozen zoals: 
MME ALFRED CARRIERE: wit,de sterkste witte klimroos 
DESPREZ A FLEUR JAUNE: oranje,prima op een zuidmuur 
GLOIRE DE DYON: gebroken wit,ideaal op een veranda,serre e.d. 

Vervolgens de groep van oude klimrozen, dit zijn vaak mutaties van de oude theerozen en doen het speciaal goed tegen een zuid of westmuur. 

CLIMBING ETOILE DE HOLLANDE: rood,gezond en sterkgeurend 
GUINEE: bruinrood, de mooiste roos op een witte muur 
CLIMBING LADY SYLVIA: rose, prachtig gevormde bloem 
SOMBREUIL: wit, prachtig gevormd 
CLIMBING LADY HILLINGDON: geel, aparte geur. 

Tot slot enkele David Austin rozen die prachtig zijn als klimroos. 

CONSTANCE SPRY: rose, de mooiste, wel eenmaal bloeiend 
LEANDER: oranje, doorbloeiend 
ABRAHAM DARBY: oranje 
GRAHAM THOMAS: geel 

Deze twee laatsten zijn ideaal voor tuinhekjes tot 1 mtr. hoogte. Al de genoemde rozen zijn sterk en gezond als U ze goed verzorgt, maar dat geldt voor uzelf ook. 

met vriendelijke tuingroeten,
Piet Veldhuis